24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Half wrap bandage - diy

Half wrap bandage - diy

geplaatst op: 19-11-2019

De verklaring van de werking van dit hulpmiddel ligt in het verhogen van het lichaamsbewustzijn. Met meer lichaamsbewustzijn kun je dus allerlei vormen van probleemgedrag ondersteunen, uiteenlopend van onzeker gedrag tot neurotisch gedrag.

Naast gedrag kan een bandage ingezet worden ter ondersteuning van het bewegingsapparaat bij ouderdom, gewrichtsproblemen, sport of na operatie of letsel, uiteraard alleen in overleg met een medisch specialist. Een bandage zorgt voor een betere lichamelijke balans en voorkomt overcompensatie op onderdelen van het bewegingsapparaat. 

 

Neem de tijd

Bij het aanleggen van de bandage zorg je er allereerst voor dat de hond even kan ruiken en kennismaken. Als de eerste reactie is dat de hond ermee wil gaan spelen of erin bijt, dan kun je er vanuit gaan dat hij dit ook gaat doen als hij hem aan heeft. Dan is het hulpmiddel nog teveel en kun je beter meer lichaamsbewustzijn opbouwen met TTouches of massage. Als je hond het allemaal prima vindt en je hebt de halve wrap omgedaan, let er dan goed op dat het niet te strak zit. Je moet één hand tussen de stof en de vacht kunnen doen. De stof moet net aansluiten op de vacht, maar mag niet los hangen.

Let goed op een eerste reactie. Soms kan de druk zo sterk binnenkomen, dat een hond even kan bevriezen, niet meer wil lopen, een kromme rug gaan vertonen, de poten heel wijd of nauw neer gaat zetten. Dat is een teken dat het iets te veel is. Doe de bandage dan rustig af. Je kunt het wel gaan inzetten, alleen moet je het dan anders gaan opbouwen. Je start dan met de bandage leuk maken terwijl de hond hem nog niet aan heeft, bijvoorbeeld door de hond met de bandage te strijken terwijl je een zoekspelletje doet. Dit ga je langzaam uitbouwen totdat de bandage op het lijf kan liggen. Daarna ga je pas de bandage aanleggen. Houd de bandage dan kort aan en associeer het wederom met iets leuks doen samen. Het werkt goed om meteen met de hond een klein stukje te gaan wandelen, dan is de hond afgeleid door andere prikkels. Tevens gebruikt hij dan zijn lichaam goed en kan hij er aan wennen.

Goed opbouwen

Gebruik de lichaamsbandage in een eerste sessie een paar minuten en bouw dit verder uit in de volgende sessies. Het effect kan al tijdens het dragen van het hulpmiddel worden waargenomen, na het afdoen, of zelfs na een paar dagen pas zichtbaar zijn. Misschien denk je bij de eerste sessies dat de wrap helemaal niet werkt en dat kan. Gebruik het dan minimaal in 10 korte maar opbouwende sessies (2 à 3 sessies per dag). Kijk of je kleine verschillen kunt waarnemen in gedrag of bewegingspatroon. Wat we veel zien bij gedrag is dat honden al snel veel rustiger meelopen, minder op omgevingsprikkels reageren en zich beter kunnen concentreren op contact. Bij lichamelijke ondersteuning zien we vaak dat de hond zijn spieren en gewrichten beter gebruikt en daardoor meer lichamelijke balans en een soepeler gangwerk vertoont.

Let op:

  • Doe de bandage niet te strak.
  • Neem de tijd laat je dier even ruiken aan de bandage voor je hem aanlegt.
  • Er moet 1 hand tussen de stof en de vacht kunnen
  • Begin de eerste keer met een paar minuten en maak het een positive ervaring door een spelletje te doen of een andere beloning .
  • Laat je huisdier niet alleen met de bandage om.
  • Als je de bandage een halve of hele dag zou aandoen, verliest het zijn oorspronkelijk bedoelde effect. Een uitzondering geldt voor honden die angst voor geluiden of vuurwerk hebben, dan kun je het ook een paar uur inzetten om je dier meer rust te laten vinden

Een evt alternatief voor zelf een bandage aanleggen is een Thundershirt. Dit is een jasje die je bevestigd met klitteband. Deze kunnen we op bestelling leveren. 

In de video laten we je zien hoe je de bandage aanlegt.

 

 

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl