24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Giardia

Giardia is een veel voorkomende maagdarmparasiet bij hond & kat. Het is een parasiet, dit betekent dat hij zich op kosten van de gastheer (mens of dier) voedt. Symptomen zijn dunne waterige, slijmerige en bloederige diarree of wisselende ontlasting. Het komt vaak voor bij pups maar ook volwassen honden en mensen kunnen giardia krijgen.

Besmetting van Giardia.

Giardia wordt door contact met de ontlasting van geïnfecteerde dieren overgedragen. Het is vaak al voldoende wanneer uw hond of kat aan de ontlasting ruikt, of uit een besmette regenplas drinkt. De incubatietijd na orale opname bedraagt 5 tot 16 dagen.

Ziektebeeld  van Giardia

Giarda- infecties verlopen vaak zonder symptomen, klinische giardia is vooral voorkomend bij jonge en verzwakte dieren. Ze lijden vaak aan chronische diarree, waar slijm of bloed in kan zitten. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een slechte eetlust.

Diagnose bij giardia

Het is niet altijd eenvoudig om de diagnose te kunnen stellen aangezien het dier niet continu cysten uitscheidt. Door middel van een giardia snap® test (ontlastingsonderzoek), kan de dierenarts zien of uw huisdier giardia heeft. (d.m.v. een mestmonster van 3 opeenvolgende dagen )

Behandeling

De behandeling van giardia bij honden bestaat uit een antibiotica kuur. Let op: reinig en desinfectie van de omgeving is essentieel om herbesmetting te voorkomen.

Besmettingsgevaar voor de mens

Giardia is een zoönose, dit betekent dat deze besmetting over kan gaan van dier op mens. Vooral kinderen en mensen met een verminderde weerstand zijn gevoelig voor Giardia. De symptomen bij kinderen zijn diarree, een slechte voedingstoestand en groeistoornis. Hygiëne is het sleutelwoord als het om preventie gaat van Giardia.

Reiniging en desinfectie van wanden, vloeren, drink- en voerbakken met huishoudelijke schoonmaakmiddelen en heet water of stoomapparatuur is essentieel om (her)besmetting te voorkomen. Na het schoonmaken is het belangrijk dat men alles goed laat drogen, aangezien de cysten in een vochtige omgeving maandenlang infectieus blijven. 

Wij adviseren om bij diarree uw huisdieren goed (proberen) te wassen (met een normale dieren-shampoo), met name de achterhand waar eventueel ontlasting aan kan blijven hangen en de pootjes. Giardia cysten kunnen namelijk in de vacht van uw huisdier blijven zitten en zo tot herinfectie na een behandeling leiden. Het wassen is ook belangrijk op de laatste dag van de behandeling. Na de behandeling kunt u uw dier het beste overbrengen naar een schone ruimte.

En de ontlasting opruimen is dan ook van groot belang om herbesmetting of besmetting van andere dieren te voorkomen.

Heeft u nog vragen of vermoedt u dat uw dier giardia heeft? De dierenartsen en assistentes van Dierenartspraktijk Almelo - Geesteren beantwoorden deze graag!

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:30
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:30
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl