24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Officiele HD en ED foto

Heupdysplasie (HD) onderzoek

Om heupdysplasie (HD) binnen verschillende hondenrassen terug te dringen worden de fokdieren röntgenologisch gekeurd. Ter wille van de betrouwbaarheid worden er hoge eisen gesteld aan de kwaliteit en documentatie van de röntgenfoto's. Zo is voor een goede beoordeling van de heupgewrichten een röntgenfoto van de hond in rugligging nodig, waarbij de hond exact recht moet liggen. Dierenarts Corné van der Bijl is door de Raad van Beheer erkend om officiële HD-röntgenfoto’s in te sturen.

De kosten van het onderzoek, bestaande uit de dierenartskosten en de kosten voor het beoordelen van de foto door de Raad van Beheer, dienen meteen bij het maken van de röntgenfoto's voldaan te worden aan Dierenartspraktijk Geesteren - Almelo. De foto's zullen digitaal verstuurd worden naar de Raad van Beheer. Dierenartspraktijk Geesteren - Almelo werkt met digitale röntgenapparaten; het is mogelijk om een kopie van de röntgenfoto's te ontvangen.

Nadat de röntgenfoto is gemaakt, wordt deze verzonden naar de Raad van Beheer. Een aantal radiologen (specialisten) in wisselende samenstelling beoordelen de foto's zo objectief mogelijk. Er vindt een indeling plaats in klassen: A tot en met E. Daarnaast wordt de Norbergwaarde berekend. Conform de regels van de F.C.I. dient de hond voor het maken van HD röntgenfoto's minimaal 12 maanden oud te zijn. Voor enkele grote rassen is deze leeftijd minimaal 18 maanden. Meer informatie over de beoordeling en de minimale leeftijd vindt je op de site van de Raad van Beheer.

ED onderzoek

Bij een beperkt aantal hondenrassen is naast een HD-onderzoek ook een röntgenologisch onderzoek van de ellebogen noodzakelijk. Bij dit ED onderzoek wordt gekeken of het dier één van de volgende afwijkingen heeft in de ellebooggewrichten: O.C.D. (Osteochondrose Dissecans), L.P.C. (Los Processus Coronoideus), L.P.A. (Los Processus Anconeus) en incongruentie van de elleboog.

De procedure voor het nemen van de röntgenfoto’s is nagenoeg identiek aan die van het HD onderzoek. Ook in dit geval worden de foto’s opgestuurd naar de Raad van Beheer. Er worden van beide ellebogen vier foto’s vanuit verschillende richtingen gemaakt. Vaak kiest een eigenaar ervoor om de röntgenfoto’s in combinatie met een HD-foto te laten opsturen. Voor deze onderzoeken geldt een minimum leeftijd die je op de site van de Raad van Beheer kunt nakijken. Dierenarts Corné van der Bijl is door de Raad van Beheer erkend om officiële ED-röntgenfoto’s in te sturen.

De kosten van het onderzoek, bestaande uit de dierenartskosten en de kosten voor het beoordelen van de foto door de Raad van Beheer, dienen meteen bij het maken van de röntgenfoto's voldaan te worden aan Dierenartspraktijk Geesteren - Almelo. De foto's zullen digitaal verstuurd worden naar de Raad van Beheer.  Dierenartspraktijk Geesteren – Almelo werkt met digitale röntgenapparaten, het is mogelijk om een kopie van de röntgenfoto's te ontvangen.

Anders dan de HD uitslag, waarbij het resultaat in verschillende klassen wordt ingedeeld, is de uitslag van ED uitsluitend positief of negatief. Een negatieve uitslag betekent het dat de hond vrij is van bovengenoemde aandoeningen en geschikt is voor de fokkerij.

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl