24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Vaccinaties voor duiven

De volgende vaccinaties voor postduiven hebben wij voor duiven beschikbaar:

Paramyxovaccinatie: enkelvoudige vaccinatie voor vliegduiven, jaarlijks te herhalen.

Paramyxo: het vaccineren van de oude duiven kan in verschillende periodes gedaan worden. Een mogelijkheid is ná de ruiperiode maar vóór het koppelen. (tot 3 weken voor het koppelen kan dit). Een 2e tijdstip is als de duiven gekoppeld zijn en op nest zitten. De 3e periode is vóór aanvang van het vliegseizoen (tot 3 weken voor de vluchten beginnen). Als de duiven voor het koppelen gevaccineerd worden, geven ze via de eieren afweerstoffen door aan hun jongen, zodat deze in hun eerste levensweken beter beschermd zijn tegen paramyxo.

Vaccinatie tegen paramyxo kan gecombineerd worden met een vaccinatie tegen pokken/difterie, herpes en in sommige gevallen ook met een vaccinatie tegen paratyphus. Mede afhankelijk van de beschikbaarheid van de entstof.

Combinatie vaccinatie:  Paramyxo- + Herpes- + Pokkenvaccinatie

Herpes: Sinds kort kan er ook geënt worden tegen het Duiven-herpes virus. Het herpes-virus is een veel voorkomende ziekteverwekker bij duiven. Zo’n 60% van de duiven is drager van dit virus. Het virus kan actief worden in periode van stress of ziekte. Het ziektebeeld en de ernst hiervan wisselt sterk. Het herpesvirus is ook één van de componenten van het Ornithose-complex. Met name jonge duiven kunnen ernstig ziek worden en hier aan dood gaan. Oudere duiven kunnen ontstekingen van bek, keel, slokdarm, luchtpijp en ogen krijgen. De enting is alleen in combinatie met paramyxo verkrijgbaar. Er dient geënt te worden op 5 weken leeftijd (of direct na het spenen) en 3-4 weken later weer. Daarna kan worden volstaan om jaarlijks te enten. Is een herpes-infectie daadwerkelijk aangetoond dan kan beter 2x per jaar geënt worden.

Paratyphusvaccinatie, hiervoor wordt gebruik gemaakt van een levend verzwakt vaccin.

Paratyphus: het beschermen van de vliegduiven is vooral van belang tijdens het vliegseizoen en aansluitend in de ruiperiode. Vaccinatie is daarom vooral aan te bevelen, voor het vliegseizoen begint (minimaal 3 weken voor de vluchten beginnen).De kweekduiven echter moeten al (min. 3 weken) voor het koppelen gevaccineerd worden, om problemen met de kweek te voorkomen. Jonge duiven mogen vanaf 6 weken leeftijd gevaccineerd worden. Voor een goede bescherming moeten de duiven twee vaccinaties krijgen met een tussentijd van 3 weken. Daarna twee keer per jaar herhalen.

Pokkenvaccinatie, met de keuze uit de injectiemethode of de veerfollikelmethode.  

Pokken: ongevaccineerde duiven zijn zeer gevoelig voor het pokken-difterie virus. Wanneer de duiven (éénmalig) gevaccineerd worden, zijn de duiven gedurende minimaal één jaar beschermd tegen pokken. Het is daarom sterk aan te bevelen, m.n. de jonge duiven voor het begin van het vliegseizoen te vaccineren tegen pokken. Dit kan door een gecombineerd vaccin met paramyxo. Afhankelijk van de beschikbaarheid  van de entstof.

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl