Dierenarts Geesteren Logo
24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260

Gebitsverzorging bij hond en kat

Februari is maand van het gebit.

Acties:

Wilt u graag advies over het gebit van uw huisdier, maak dan een afspraak bij een van onze assistentes om kosteloos het gebit te laten controleren. Zij geven u tips en advies over het gebit en de verzorging. 

Tijdens de maand van het gebit ontvangt u 10% korting op alle gebitsverzorgings- producten en een gebitsbehandeling. Denk aan kauwstrips, mondwater, tandenborstels, tandpasta en meer.

Gebits verzorging

Als u met uw hond of kat bij de dierenarts komt, zal de dierenarts naar het gebit kijken. De dierenarts bij Dierenartspraktijk Almelo - Geesteren kijkt dan het gebit goed na. We letten er op of er tandsteen op de tanden zit, het tandvlees ontstoken is, er geen kiezen of tanden gebroken zijn. Als het gebit erg vuil of ontstoken is, zullen wij u adviseren om het gebit te laten reinigen.

Waarom nu die aandacht voor het gebit?

Een gezond dier heeft ook een gezond gebit. Ophoping van plaque en tandsteen kan ervoor zorgen dat uw huisdier een slechte adem krijgt en ook voor uw hond of kat geldt: een slechte adem is niet normaa!! Als het weefsel rond een tand gaat ontsteken, kan het gebeuren dat de tand er uiteindelijk uitvalt. Dit alles lijkt alleen cosmetisch, maar de gevolgen kunnen nog wat erger zijn. Ontstoken tandvlees kan pijn geven tijdens het eten, en een ontstoken tand kan aanleiding geven tot een abces in de kaak. Daarnaast kan een slecht gebit elders in het lichaam problemen veroorzaken. Plaque en tandsteen huisvesten heel veel bacteriën. Als het tandvlees daardoor ontstoken raakt, wordt het sterker doorbloed en gaan de bloedvatwanden sneller stuk. Hierdoor kan het gemakkelijker gebeuren dat er bacteriën in de bloedbaan terecht komen. Deze bacteriën kunnen vervolgens overal in het lichaam komen, bijvoorbeeld in de nieren of in het hart.

Gebitsreiniging, en dan?

Als u het gebit van uw dier laat reinigen, zal onder narcose alle tandsteen en plaque worden verwijderd. Als er tanden los zitten of gaatjes hebben worden ze getrokken. U krijgt uw dier weer terug met een schoon gebit en een frisse adem. Maar dan?
We weten dat plaque binnen enkele uren alweer opbouwt, en als het 24 uur op de tand heeft gezeten wordt het omgezet naar tandsteen. Het is natuurlijk niet gezond om het dier elke week onder narcose te brengen voor een gebitsreiniging. Hoe gaan we er dan voor zorgen dat het gebit mooi blijft? U kunt zelf veel doen door de tanden van uw hond dagelijks te poetsen.

Net als bij mensen, is het goed om elke dag de tanden van uw hond of kat te poetsen. U zult dit niet van de ene op de andere dag kunnen starten, uw hond of kat moet getraind worden in het accepteren van het poetsen. Hieronder worden de verschillende stappen in de training uitgelegd. U moet niet ontmoedigd raken als u niet snel naar een volgende stap kunt komen. Elke stap doet alweer iets meer voor het gebit dan de vorige, en zelfs als u nooit verder komt dan stap 1, dan doet u al iets goeds voor het gebit. Het is belangrijk om elke stap iets te laten zijn wat uw dier prettig vindt. Neem daarom de tijd het is tenslotte leuk om elke dag met uw hond of kat bezig te zijn. Zorg dat u rustig bent en voor een rusig tijdstip, zodat uw dier de training als leuk of gezellig ervaart. Het kan helpen om te belonen met iets lekkers of iets leuks. Soms vinden de dieren de tandpasta zo lekker, dat dat op zichzelf al een beloning is.

 • Wangmassage
  • Door de wangen te masseren over de tanden heen, went uw dier er aan dat er aan de bek wordt gefriemeld.   
  • Probeer af en toe of u de lip op kunt tillen. Doordat de lip bij de massage over de tand wrijft, wordt er al iets tandplaque verwijderd. Daarnaast worden de speekselproductie en de doorbloeding van het tandvlees gestimuleerd, waardoor de eigen afweer veel beter de bacteriën kan bestrijden.
 • Tandpasta
  • Gebruik tandpasta die speciaal voor dieren is gemaakt. Deze bevat geen fluoride, want dat is schadelijk als de pasta wordt doorgeslikt. Daarnaast heeft de pasta een smaak die de meeste dieren wel lekker vinden, en enzymen die helpen de tandplaque af te breken. Laat uw dier de eerste keren gewoon een beetje proeven, bijvoorbeeld door het van uw vinger te laten likken.
 • Directe massage van de tanden
  • Til de lip op en wrijf met de vinger zachtjes over de tanden en het tandvlees. U zult de eerste keren niet direct alle tanden kunnen bereiken, maar dat is niet erg. Het belangrijkste is dat uw dier het niet eng of vervelend gaat vinden. Masseer de andere tanden nog met de lip er tussen, en probeer elke dag of u een stapje verder kunt. Als dit goed gaat kunt u hetzelfde proces ook met een gaasje om de vinger doen.
 • Vingertandenborstel
  • Een vingertandenborstel is een soepel borsteltje dat over uw vinger past. Hierdoor heeft u heel precies controle over de bewegingen. Laat uw dier het borsteltje bekijken en onderzoeken, zodat hij er niet bang van is. Ga dan weer zachtjes de tanden masseren.
 • Hondentandenborstel
  • Hiermee kunt u, vooral in de lange bek van de hond, beter bij de achterste kiezen komen. Omdat dit weer een nieuwe borstel is, zal uw dier er aan moeten wennen. Begin daarom weer bij de tanden die u makkelijk kunt bereiken (de hoektanden zijn meestal het makkelijkst) en probeer langzaamaan steeds meer tanden te bereiken.
 • Voor gevorderden
  • Tot nu toe hebben we ons geconcentreerd op de buitenkant van het gebit, de wangzijde. Aan de tongzijde blijven de tanden van zichzelf wat schoner, omdat de tong er steeds langs gaat. Om de tanden ook daar goed schoon te krijgen, is poetsen nog steeds het beste. Als uw dier dat accepteert, kun u ook het poetsen van de binnenzijde van de tanden in het ritueel opnemen.
  • Soms lukt het eigenaren zelfs hun dier te laten wennen aan het poetsen met een elektrische tandenborstel!
 • Het is het makkelijkst om al bij een pup of kitten te beginnen met de training, maar op latere leeftijd kunnen dieren er nog aan wennen dat hun tanden worden gepoetst. Als uw dierenarts heeft geconstateerd dat het gebit van uw dier erg ontstoken is, kunt u beter nog niet met de training beginnen tot een paar dagen na de gebitsreiniging. Een ontstoken gebit kan namelijk pijn doen als u het aanraakt en dan zou uw dier kunnen onthouden dat poetsen iets heel naars is!
 • Elke dag poetsen werkt het beste, omdat door elke dag te herhalen de training het snelste gaat. Geef echter niet op als u een dagje mist! Als u tenminste twee keer per week de tanden van uw dier poetst, heeft dat nog een positief effect op het gebit. Minder dan dat heeft helaas eigenlijk geen zin. Om te starten met het tandenpoetsen kunt u bij ons een gebitsset kopen, deze set bevat een tandenborstel met grote en kleine kop, een vingertandenborstel en tandpasta.

Algemene adviezen

Er zijn enkele algemene maatregelen die u kunt nemen om het gebit van uw huisdier zo goed mogelijk te verzorgen:

 • Probeer dagelijks de tanden van uw hond of kat te poetsen. Wanneer u hier op jonge leeftijd mee begint, laat het dier dit vaak goed toe. Gebruik alleen tandenborstels en tandpasta speciaal voor honden en katten. Uw dierenarts of assistent(e) kan u hierover adviseren.
 • Controleer het gebit van uw huisdier regelmatig en neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts.
 • Geef eventuele medicijnen precies volgens de voorschriften van uw dierenarts.
 • Wanneer uw dierenarts een speciale dieetvoeding aanbeveelt, geef deze voeding dan volgens voorschrift. De Dental dieetvoedingen moeten voor een optimaal resultaat verdeeld over minstens 2 maaltijden per dag worden gegeven. Geef geen andere voeding, tenzij uw dierenarts anders adviseert.
 • Zorg dat er altijd schoon en vers drinkwater klaar staat.
 • Doe de online gebitscheck