24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Gebitsverzorging bij hond en kat

Februari is maand van het gebit.

Acties:

Wilt u graag advies over het gebit van uw huisdier, maak dan een afspraak bij een van onze assistentes om kosteloos het gebit te laten controleren. Zij geven u tips en advies over het gebit en de verzorging. 

Tijdens de maand van het gebit ontvangt u 10% korting op alle gebitsverzorgings- producten en een gebitsbehandeling. Denk aan kauwstrips, mondwater, tandenborstels, tandpasta en meer.

Gebits verzorging

Als u met uw hond of kat bij de dierenarts komt, zal de dierenarts naar het gebit kijken. De dierenarts bij Dierenartspraktijk Almelo - Geesteren kijkt dan het gebit goed na. We letten er op of er tandsteen op de tanden zit, het tandvlees ontstoken is, er geen kiezen of tanden gebroken zijn. Als het gebit erg vuil of ontstoken is, zullen wij u adviseren om het gebit te laten reinigen.

Waarom nu die aandacht voor het gebit?

Een gezond dier heeft ook een gezond gebit. Ophoping van plaque en tandsteen kan ervoor zorgen dat uw huisdier een slechte adem krijgt en ook voor uw hond of kat geldt: een slechte adem is niet normaa!! Als het weefsel rond een tand gaat ontsteken, kan het gebeuren dat de tand er uiteindelijk uitvalt. Dit alles lijkt alleen cosmetisch, maar de gevolgen kunnen nog wat erger zijn. Ontstoken tandvlees kan pijn geven tijdens het eten, en een ontstoken tand kan aanleiding geven tot een abces in de kaak. Daarnaast kan een slecht gebit elders in het lichaam problemen veroorzaken. Plaque en tandsteen huisvesten heel veel bacteriën. Als het tandvlees daardoor ontstoken raakt, wordt het sterker doorbloed en gaan de bloedvatwanden sneller stuk. Hierdoor kan het gemakkelijker gebeuren dat er bacteriën in de bloedbaan terecht komen. Deze bacteriën kunnen vervolgens overal in het lichaam komen, bijvoorbeeld in de nieren of in het hart.

Gebitsreiniging, en dan?

Als u het gebit van uw dier laat reinigen, zal onder narcose alle tandsteen en plaque worden verwijderd. Als er tanden los zitten of gaatjes hebben worden ze getrokken. U krijgt uw dier weer terug met een schoon gebit en een frisse adem. Maar dan?
We weten dat plaque binnen enkele uren alweer opbouwt, en als het 24 uur op de tand heeft gezeten wordt het omgezet naar tandsteen. Het is natuurlijk niet gezond om het dier elke week onder narcose te brengen voor een gebitsreiniging. Hoe gaan we er dan voor zorgen dat het gebit mooi blijft? U kunt zelf veel doen door de tanden van uw hond dagelijks te poetsen.

Net als bij mensen, is het goed om elke dag de tanden van uw hond of kat te poetsen. U zult dit niet van de ene op de andere dag kunnen starten, uw hond of kat moet getraind worden in het accepteren van het poetsen. Hieronder worden de verschillende stappen in de training uitgelegd. U moet niet ontmoedigd raken als u niet snel naar een volgende stap kunt komen. Elke stap doet alweer iets meer voor het gebit dan de vorige, en zelfs als u nooit verder komt dan stap 1, dan doet u al iets goeds voor het gebit. Het is belangrijk om elke stap iets te laten zijn wat uw dier prettig vindt. Neem daarom de tijd het is tenslotte leuk om elke dag met uw hond of kat bezig te zijn. Zorg dat u rustig bent en voor een rusig tijdstip, zodat uw dier de training als leuk of gezellig ervaart. Het kan helpen om te belonen met iets lekkers of iets leuks. Soms vinden de dieren de tandpasta zo lekker, dat dat op zichzelf al een beloning is.

Algemene adviezen

Er zijn enkele algemene maatregelen die u kunt nemen om het gebit van uw huisdier zo goed mogelijk te verzorgen:

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:30
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:30
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl