24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Postduiven dierenarts

Begeleiding en adviezen voor een optimale gezondheid van duiven.

Een gezondheidszorg programma voor duiven kan bestaan uit reguliere hokbezoeken en het testen van een aantal vogels. Het is mogelijk om met een aantal duiven bij de praktijk langskomen voor een consult. Bij voorkeur 10% van de vogels wordt getest op de meest voorkomende ziekten zoals: trichomonas (kropuitstrijkje), wormen, coccidiose en salmonella (paratyfus test). De kans op succes met behulp van "blind kuren" is zeer laag. 

Vooral als de duiven niet ziek zijn heeft blind kuren geen zin. Wanneer er géén symptomen zijn is het onmogelijk om te weten wat voor soort infecties de duiven bij zich dragen. De meeste medicijnen die de duif eventueel nodig heeft bevatten stoffen, die via de nieren en of de lever afgebroken moeten worden en vervolgens via de uitwerpselen of urine uitgescheiden worden. Veel geneesmiddelen, met name antibiotica, onderbreken de normale bacteriële darmflora, waardoor het leven voor virussen en schimmels makkelijker is.  Blind kuren kan dan ook ongewenste bijwerkingen als gevolg hebben. De schade van "blind kuren" kan groter zijn dan de mogelijke voordelen.

De slimme liefhebber laat daarom zijn duiven, bij voorkeur een steekproef van 10% van zijn duiven regelmatig onderzoeken op wormeieren, coccidiose, trichomoniasis ('t geel) en paratyfus. Dat bespaart geld, zorgen en tijd!

Dierenartspraktijk Almelo - Geesteren biedt de volgende onderzoeken aan, uitgevoerd in ons eigen lab:

Dierenartspraktijk Almelo - Geesteren biedt de volgende vaccinaties aan:

Vaccinaties voor duiven

De volgende vaccinaties voor postduiven hebben wij beschikbaar:

Paramyxovaccinatie

De verplichte vaccinatie voor vliegduiven, jaarlijks te herhalen.

Paratyphusvaccinatie

Met de keuze uit een dood vaccin of een levend verzwakt vaccin.

Pokkenvaccinatie

Met de keuze uit een combinatievaccin van paramyxo en pokken of een enkelvoudig pokkenvaccin door middel van de zogenaamde veerfollikelmethode.

Assortiment medicatie postduiven

Dierenartspraktijk Geesteren heeft een compleet assortiment geneesmiddelen voor postduiven. Een aantal middelen van gerenommeerde producenten als Versele-Laga / Oropharma en Belgica De Weerd zijn bij ons te verkrijgen.

PARA CONTROL BOOST ( januari 2017)

Net als Dierenartspraktijk Almelo - Geesteren is ook Belgica de Weerd altijd op zoek naar nieuwe en betere methoden en producten om duiven in optimale gezondheid en conditie te brengen.
Para Control Boost is een nieuw principe van stabilisering van de darmflora, waardoor ziekmakende E. coli- en Salmonella bacteriën beter geëlimineerd kunnen worden. Para Control Boost helpt ook bij het verminderen van de uitscheiding van pathogene bacteriën.

Een lagere kiemuitscheiding is de sleutel tot de succesvolle bestrijding van Salmonella en E. coli. Para Control Boost is een mengsel van darmbacteriën in een soort plantaardige bouillon, die  via een slangetje in de bek wordt toegediend. Na toediening van Para Control Boost bleek er significant minder uitscheiding van Salmonella bacteriën in de ontlasting in vergelijking met duiven die geënt werden met commerciële vaccins en een autovaccin (na besmettingsproeven onder praktijkomstandigheden). Nadat Para Control Boost in 2014 voor het eerst is getest in samenwerking met een gerenommeerd laboratorium, is Para Control Boost in 2015 ook ingezet op een aantal testhokken en in praktijksituaties. Zo werden Dries en Gert de Hoogh uit Oosterhout in de winter van 2014-2015 getroffen door een moeilijk behandelbare, hardnekkige paratyfus uitbraak met enkele dode duiven als gevolg. De inzet van Para Control Boost hielp wonderwel en de duiven herstelden zienderogen. Na deze moeilijke periode smaakte de dubbele Nationale overwinning op Cahors S1 van 8.966 duiven dan ook des te zoeter.

Ook Peter van de Merwe uit Dordrecht fungeerde als testhok voor de Para Control Boost. En na een seizoen met 1e Nationaal Chateauroux 37.819 d., 1e NPO Nanteuil 15.640 d. en 1e NPO Ruffec van 4.133 duiven, was ook hij overtuigd van Para Control Boost voor een optimale gezondheid ten gevolge van een betere darmwerking. In 2016 is Para Control Boost meer en meer ingezet en de gebruikers zijn bijna zonder uitzondering uitermate te spreken over het resultaat. Vandaar dat  nu de tijd rijp is om heel Nederland kennis te laten maken met dit innovatieve product.

Wijze van toediening: orale toediening van 1 ml vloeistof per duif, indien nodig te herhalen na 3 weken.
Daarna eenmaal per jaar herhalen. Let op: niet injecteren.

Voor vragen en aanvullende informatie over dit nieuwe product kun je bij ons terecht.

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl