24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

VacciCheck titerbepaling "titeren"

Vaccineren op maat in combinatie met de VacciCheck.

Bij Dierenartspraktijk Geesteren - Almelo vaccineren we op maat. Dit betekent dat uw hond met ons vaccinatieschema een goede bescherming heeft tegen de verschillende besmettelijke ziektes, maar niet onnodig veel vaccinaties krijgt. Voor Leptospirose (de Ziekte van Weil) en besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is het advies uw hond jaarlijks te vaccineren. Dierenarts Corné van der Bijl is gekwalificeerd VacciCheck dierenarts. 

Voor parvo, hondenziekte en hepatitis (leverziekte) wordt uw hond om de drie jaar gevaccineerd. Uit onderzoek is gebleken dat niet elke hond na drie jaar al onvoldoende antistoffen heeft tegen deze laatste drie genoemde ziektes en misschien zelfs maar een keer in de vier of vijf jaar een vaccinatie tegen deze ziektes nodig heeft. Anderzijds kan het ook voorkomen dat vaccinaties niet goed zijn aangeslagen, waardoor honden alsnog gevaccineerd moeten worden.

Om te controleren of een vaccinatie nodig is tegen Parvo, Hondenziekte en Hepatitis, is de  VacciCheck ontwikkeld. Dit is een bloedtest waarmee gemeten kan worden of uw hond nog voldoende antilichamen heeft en goed beschermd is tegen deze ziektes. Op deze manier kunnen we misschien een vaccinatie overslaan en hoeven we het immuunsysteem niet onnodig te belasten.

Vaccineren

De vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) wordt met name geadviseerd als bezoek aan pension of dierenhotel is gepland of indien dit verplicht is bij een hondenschool. De hondsdolheid (Rabies) vaccinatie is verplicht bij bezoek aan het buitenland en deze vaccinatie hoeft slechts één keer in de drie jaar gegeven te worden. Bij drachtige teven die een historie of risico lopen op infectie met Herpes virus, waardoor de dracht en dus de pups in gevaar komen, is vaccinatie ook mogelijk, tijdens de drachtperiode zelf.

Tenslotte, de vaccinatie tegen de ziekte van Weil geeft één jaar bescherming. Ons advies is om deze ziekte van Weil-vaccinatie zeker jaarlijks te herhalen.

Kortom, met al deze mogelijkheden werken we bij Dierenartspraktijk Almelo-Geesteren door te "vaccineren op maat”. Het advies voor vaccinaties wordt helemaal aangepast aan de omstandigheden van uw hond.

Over- vaccineren?

De gezondheid en een goede bescherming van uw hond en kat is natuurlijk het belangrijkste en daarom vaccineren wij op maat. Dit kunnen we kunnen nog nauwkeuriger bepalen met de VacciCheck. Deze test is ontwikkeld om de antistoffen in het bloed te bepalen. 

De VacciCheck is een sneltest, die in enkele druppels bloed de antistoffen tegen Parvo, hondenziekte (Distemper) en besmettelijke leverziekte (HCC) meet. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is een maat voor de afweer van uw hond. Als de titer voldoende hoog is, is vaccinatie tegen die ziekte(n) dat jaar niet nodig. Op die manier kunnen wij daadwerkelijk meten of een vaccinatie op een bepaald moment nodig is om voldoende bescherming te houden bij uw hond. Een jaarlijkse algemene gezondheidscontrole blijft ook belangrijk. Vóór de titerbepaling kijken wij uw dier dan ook helemaal na. Er wordt vervolgens een klein beetje bloed afgenomen dat getest wordt en de uitslag is dezelfde dag al beschikbaar.

Waarom de VacciCheck?

De VacciCheck is zinvol bij dieren die oud zijn, dieren die overgevoelig zijn voor de enting, bij zieke dieren, en dieren waarbij de voorgeschiedenis van entingen onbekend is. Of in alle andere gevallen waarin u zo min mogelijk wil vaccineren en toch wilt zorgen voor voldoende immuniteitsstatus en bescherming van uw hond.

Verder blijven we natuurlijk rekening houden met de leeftijd van uw hond, de leefomgeving, reisgewoontes en contacten met andere honden. Dus als u onnodig vaccineren wilt voorkomen dan is de VacciCheck een prima oplossing om te kijken of uw hond nog voldoende beschermd is. Niet enten is geen oplossing. Helaas zien we nog regelmatig uitbraken van besmettelijke huisdierziekten zoals onder andere Parvo en de ziekte van Weil met veel leed of dodelijke afloop als gevolg. Leed dat met één prikje zo simpel had kunnen worden voorkomen. Zorg dat u geen spijt achteraf krijgt en geef uw huisdier de zorg en bescherming die deze nodig heeft.

Vaccicheck voor de kat.

Voor katten is er de VacciCheck beschikbaar. Hiermee kan de aanwezigheid van antistoffen getest worden tegen het calici virus en herpes virus (beide veroorzakers van niesziekte) en tegen panleukopenie (parvo bij katten). Voor katten geldt dat we pas titeren nadat ze als kitten alle vaccinaties gehad hebben.

Hoe vaak moet deze bloedtest uitgevoerd worden?

Bij jonge honden van 1 jaar leeftijd is het verstandig al een bloedtest te laten doen. Er zijn namelijk pups die na de laatste puppyvaccinatie op 12 weken al voldoende antistoffen hebben voor 3 jaar. Er zijn ook veel honden die op 1 jaar leeftijd onvoldoende immuniteit hebben opgebouwd (vandaar dat standaard de grote cocktail wordt herhaald).  

Afhankelijk van de uitslag kan het paspoort afgetekend worden voor maximaal 3 jaar. De uitslag wordt genoteerd in het paspoort samen met de teststrip als bewijs.

VacciCheck spreekuur.

Elke 1e vrijdag van de maand hebben we een VacciCheck spreekuur. Er kan op die dag bloed afgenomen worden om te kijken of uw hond of kat voldoende antistoffen heeft. Afhankelijk van de uitslag krijgt u advies of er wel of geen vaccinatie nodig is. Mocht u liever op een ander tijdstip komen is dat ook mogelijk dan kan het bloed bewaard worden en wordt deze getest op de 1e vrijdag van de maand.

De bloedtest laten uitvoeren tijdens het VacciCheck spreekuur kost 35 euro dit is excl. nakijken en vaccineren. In dien u graag een gezondheid controle wil zijn de kosten totaal 55 euro. Als u uw hond of kat wil laten titeren kunt u een afspraak maken.

 

 

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:30
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:30
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl