Dierenarts Geesteren Logo
24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260

Paarden

Ook met uw paard of pony bent u bij Dierenartspraktijk Almelo-Geesteren aan het juiste adres. Wij bieden eerstelijns zorg met de kwaliteit die u van ons mag verwachten, bij u aan huis / op stal.

 

Chippen en paardenpaspoort

Wij hebben onder andere een bevoegd I&R dierenarts en FEI paspoortdierenarts in ons team. Klik voor
uitgebreide informatie op paardenpaspoort - FEI in het menu.

 

Ontwormen, advies en mestonderzoek

Het is van belang dat uw paard of pony op tijd en op de juiste manier wordt ontwormd. Vroeger werden alle paarden standaard ontwormd, tegenwoordig alleen de dieren met een wormbesmetting. Wilt u weten of, en zo ja, hoe uw dier ontwormd dient te worden? Neem dan contact met ons op. Wij voeren onder meer mestonderzoek uit, indien nodig doen wij een aanvullend bloedonderzoek. Wij adviseren u hierover graag.

Aan de hand van mestonderzoek kunnen we zien in welke mate uw paard met wormen besmet is. Vervolgens kunnen we een gericht ontwormingsplan opstellen. Nieuwe wetgeving schrijft voor dat we bij nieuwe klanten eerst een mestonderzoek moeten uitvoeren voordat we een wormmiddel mogen voorschrijven. Voor onze bestaande klanten kunnen we direct een behandelplan opstellen en uitvoeren. Denk in het najaar en de vroege wintermaanden aan het ontwormen tegen de rode bloedworm. Deze rondworm richt veel schade aan en leidt bij paarden tot vermageren, verminderde eetlust, diarree en in ernstige gevallen tot vocht onder de buik, algeheel ziek zijn, koorts en zelfs overlijden. Vanwege het "verstoppen” van de larve in de darmwand is een enkel mestonderzoek niet altijd 100% betrouwbaar. Wij willen u hierop dan ook attenderen.

Vaccinaties

Uw dier is pas optimaal beschermd als de juiste vaccinaties op het correcte moment worden uitgevoerd. Het is verstandig om alle volwassen paarden jaarlijks te vaccineren tegen influenza en tetanus. Als u met uw paard of pony aan wedstrijden wilt deelnemen, dan is er de jaarlijkse hervaccinatie verplicht.

 

Voortplanting

Dierenartspraktijk Geesteren verzorgt de begeleiding van merries tijdens het dekseizoen;
Wij kunnen de vruchtbaarheid van uw merrie optimaliseren door middel van:

 • follikelcontrole
 • drachtcontrole
 • echografische beoordeling van de baarmoeder
 • baarmoeder spoelen met antibiotica
 • hormonale behandeling indien nodig en gewenst
 • dichtzetten van de schede


Het dekseizoen bij de paarden loopt gemiddeld van begin maart tot eind augustus . In deze periode wil de merriehouder zijn of haar merrie graag zo snel mogelijk drachtig krijgen, een vroeg veulen betekent dat het veulen de gehele zomer lekker de wei in kan en beter tegen het najaar en winter is opgewassen.

Hengstigheid

Voordat een merrie drachtig kan worden moet ze hengstig zijn. In deze hengstigheid die gemiddeld een dag of 5-6 duurt groeien er follikels (eitjes) op de ovaria (eierstokken). Aan het eind van de hengstigheid vindt de ovulatie plaats (eisprong). De ovulatie is het meest geschikte tijdstip om te dekken. Dit moment is echter niet altijd precies te bepalen. De beste manier om te bepalen of een merrie klaar is om te dekken is het schouwen met een hengst.  Niet iedereen heeft de mogelijkheid om met de merrie naar een hengst te gaan om te schouwen. In dat geval biedt de echo uitkomst.

Met behulp  van een echo-apparaat kan er rectaal (via de anus) naar de uterus (baarmoeder) en de ovaria  van de merrie worden gekeken.  Het voordeel  van het gebruik van een echoapparaat is dat de hele uterus en ovaria in beeld komen. Oudere merries kunnen bijvoorbeeld last hebben van cystes (met vocht gevulde blaasjes)  in de uterus  waardoor ze minder goed of zelfs helemaal niet drachtig worden. Met het echo-apparaat kunnen deze cystes in beeld worden gebracht.  Ook andere afwijkingen kunnen op deze manier opgespoord worden.

Door de merrie te scannen in de hengstigheid kun je ongeveer bepalen wanneer de ovulatie zal zijn. De follikel groeit tot een bepaalde grootte en wordt tijdens de groei ook zachter. Wanneer de follikel heel zacht is, is het moment daar om te dekken. Soms groeit een follikel heel snel en kan er snel worden gedekt en soms groeit een follikel maar langzaam en moet er vaker gescand worden om het moment te bepalen.

Drachtig

Niet alle merries worden zomaar drachtig. Het kan voorkomen dat de uterus bijvoorbeeld is geïnfecteerd met een bacterie. De merrie zal dan niet drachtig worden. Om dit te onderzoeken kan een uterusmonster genomen worden. Er wordt met een soort lange wattenstaaf een slijmmonster uit de uterus genomen. Dit monster wordt 24 uur of langer bebroed op een voedingsplaat in een stoof om te kijken of er bacteriën groeien, mocht dit het geval zijn dan kan bekeken worden voor welk antibioticum de bacterie gevoelig is (Antibiogram). Wanneer de merrie een infectie in de uterus heeft kan deze behandeld worden met een antibioticum. Dit kan zelfs in de hengstigheid gebeuren waarin ze ook gedekt wordt, bijvoorbeeld voor het dekken maar ook na het dekken.

Het sperma zwemt bij binnenkomst in de uterus binnen 6 uur naar de eileider, dit is het buisje tussen de uterus en de eierstok. Daar blijft het rustig zitten en is onbereikbaar voor de eventuele spoelvloeistof. De merrie kan dus een dag na het dekken zonder problemen behandeld worden met een antibiotica-oplossing die in de uterus wordt gebracht. Wanneer een infectie erg hardnekkig is, is het soms nodig om langdurig na te behandelen, soms enkele dagen lang.

Sommige merries raken dusdanig beschadigd bij de bevalling dat de uterus lucht aan zuigt, ook in dit geval wordt een merrie niet drachtig. Het luchtzuigen kan ook spontaan op treden zonder dat de merrie ooit een veulen heeft gehad. Dit kan verholpen worden door middel van een operatie, het zogenaamde "dichtzetten”.

Klinische keuringen

In het kader van koop, verkoop of verzekeringen wordt vaak een keuringsrapport gevraagd. Wij voeren deze klinische keuringen op locatie uit.

 

Nieuwe producten voor paard en pony

Middel tegen zomer eczeem: AA-Xcema care

De aanmaak van histamine wordt op de aangetaste plaatsen geremd. Hierdoor wordt de overgevoeligheidsreactie, die ontstaat door de beet van de knutachtige steekvliegjes (Culicoides spp.) afgeremd. Het vocht dat door de ontstekingsreactie in de huid ontstaat, de zgn. oedeemvorming, is te zien als ribbels. Dit vocht wordt door de extracten in de AA-Xcema care ook beter afgevoerd.
 

Voor paarden en pony’s.

Indicatie: Behandeling van de huid van paarden op plaatsen waar een overgevoeligheidsreactie is ontstaan.

Samenstelling

 • Polyphenolen flavonen en phenolglucosiden.
 • Diverse plantenextracten.
 • Hulpstoffen, zoals glycerol, DMSO, fosfaatbuffer en thymol als conserveermiddel.
 • Wijze van gebruik en toepassing.
 • De aangetaste plaatsen op de staart en manen 2 maal daags met de vernevelflacon behandelen. Vernevelen op 5 à 10 cm afstand tegen de haarrichting in.Hierna met de bijgeleverde handschoen tot op de huid inwrijven.

Zo nodig 1x daags nabehandelen.

Opmerkingen
Schudden voor gebruik. Buiten bereik en zicht van kinderen houden. Het verdient aanbeveling om handschoenen te dragen bij de toepassing in verband met mogelijke overgevoeligheidsreacties.

Bewaring
Bij kamertemperatuur

Bijwerkingen
Soms kan met name op de pigmentloze huid een tijdelijke geelverkleuring ontstaan. Met het beëindigen van de behandeling verdwijnt deze verkleuring.
Verpakking: 125 ml vernevel-flacon inclusief toedieningshandschoen.