24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Rundvee algemeen

In de melkveehouderij zijn veel ontwikkelingen gaande en deze veranderingen volgen elkaar in rap tempo op. In toenemende mate zijn veehouders hierom op zoek naar een onafhankelijke adviseur die hen ondersteunt in de bedrijfsvoering. Onder meer de interpretatie van de stroom aan gegevens die heden ten dage op bedrijfsniveau beschikbaar is vraagt vaak om praktische toelichting. Verder is advies op maat aangaande optimaliseren van de gezondheidsstatus van het bedrijf en daarmee een solide bedrijfsvoering een taak waarmee wij jou als melk- of vleesveehouder graag van dienst zijn.

Dierenarts Praktijk Geesteren is hierin jouw partner.

Door middel van gestructureerde bedrijfsbezoeken en, indien gewenst, het opzetten van bedrijfsspecifieke vaccinatie- en behandelingsprotocollen dragen wij, samen met jou, zorg voor de veestapel. En daardoor ook voor een optimaal bedrijfsresultaat. Ook het opstellen en onderhouden van BBP's en BGP's en de jaarlijkse evaluatie is bij Dierenartspraktijk Geesteren in deskundige handen.

Bedrijfsbegeleiding

Dierenartspraktijk Geesteren werkt bij voorkeur met bedrijfsbezoeken in een vaste bezoekfrequentie. De ervaring leert dat de bedrijven waar wij met vaste regelmaat de (vruchtbaarheids)begeleiding doen, op alle fronten vooruitgang boeken. Tijdens de bedrijfsbegeleiding ligt de focus bij rundvee op de vruchtbaarheid (drachtcontrole, eierstokcontrole, controle pas afgekalfde koeien). Daarnaast adviseren wij over de voeding (stalbeeld en MPR, PiRDAP) van de dieren en de uiergezondheid, jongvee opfok, klauwgezondheid, gezondheids- en preventieprogramma’s. Ook therapie-evaluatie, zoals de droogstand-evaluatie, wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons werk. En daarnaast komen we natuurlijk ook voor het onthoornen van kalveren, de PBB-controle en het up-to-date houden van bedrijfsgezondheid- en behandelplan.

Bedrijfsbegeleiding t.o.v. drachtcontrole

 • Beoordeling van de droogstaande koeien.
 • Beoordeling verse koeien beperkt verliesdagen tot insemineren en/of dracht.
 • Beoordeling koeien, mest, conditie etc. tijdens drachtcontrole geeft informatie over voeding en gezondheid.
 • Tijdens bezoek ook andere veterinaire handelingen zoals nakijken en behandelen van zieke koeien en het onthoornen van kalveren.
 • Droogstandsevaluatie periodiek verplicht per 1 maart 2014 om antibioticumhoudende droogzetters te kunnen inzetten.
 • Bespreking MPR met onder meer behandeladvies hoogcelgetaldieren.
 • Apotheek in de auto.
 • Overview bedrijf door regelmatig bezoek.
 • 24/7 bereikbaar en beschikbaar.
 • UDD regeling: om antibiotica zelf te mogen toedienen, dient een bedrijf minimaal 1 x per kwartaal  bezocht te zijn.
 • Diergezondheid preventief blijven benaderen om zieke koeien te voorkomen.

Nog niet in de begeleiding? Maak een afspraak (tel. 0546-631260) om te bespreken welke invulling van de bedrijfsbegeleiding bij jouw bedrijf past.

Second opinion

Heb je twijfels over de behandeling van een individueel dier of lijk je niet uit de gezondheidsproblemen te komen met  je huidige strategie, dan kun je altijd contact opnemen met Dierenartspraktijk Geesteren om te komen kijken. Wellicht kunnen wij dan, het liefst in overleg met je eigen dierenarts, een plan van aanpak opstellen om je dier of uw bedrijf verder te helpen.

KoeKompas en KoeMonitor

KoeKompas is een praktisch instrument om de diergezondheid en het dierwelzijn op het bedrijf te optimaliseren. Het KoeKompas stelt melkveehouders in staat samen met de dierenarts te kijken naar voeding en water, huisvesting, dierenwelzijn en diergezondheid, melken, werkroutine en jongveeopfok.

De  zuivelondernemingen Cono, Bel Leerdammer, DOC Kaas, Vreugdenhil, Rouveen, Hochwald en De Graafstroom hebben dit programma in 2011 geïntroduceerd. Sinds 1 januari 2014 kunnen ook leden van Friesland Campina binnen kwaliteitssysteem Foqus Planet gebruik maken van KoeKompas. Melkveehouders blijken zeer enthousiast over de managementinformatie die het KoeKompas biedt, meer dan 25% van de melkveehouders van deze ondernemingen heeft zich vrijwillig aangemeld. Bij Zuivelcoöperatie DeltaMilk hebben zich het eerste jaar zelfs 50% van de leden voor Koe-Kompas aangemeld. 

Met ingang van januari 2020 zal Friesland Campina KoeMonitor ingevoerd hebben.
Concreet moeten alle Nederlandse leden-melkveehouders van Friesland Campina per 1 juli 2019 deelnemen aan CDM (Continue Diergezondheids Monitor) en moet er uiterlijk 31 december 2019 een KoeKompas zijn uitgevoerd en vastgelegd in het KoeKompas op het Zuivelplatform.

De preventieve werking van het instrument is gebaseerd op een integrale risicoanalyse waarmee de sterke punten van een melkveebedrijf naar voren komen en waar stappen gezet kunnen worden voor verbetering. Door deelname aan het KoeKompas voldoen melkveehouders aan de verplichtingen van het Bedrijfsgezondheidsplan en de periodieke bedrijfsbezoeken.

Dierenarts Corné van der Bijl is als geborgd rundveedierenarts ook opgenomen in het register van dierenartsen die gekwalificeerd zijn om de zogenaamde KoeKompas bedrijfsanalyse uit te mogen voeren.

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl