24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Sterilisatie teef of poes

Loopsheid, wat is dat?

Loopsheid is voor honden een manier om het lichaam gereed te maken voor dekking. De loopsheid begint met zwelling van de vulva, waarna een bloederige afscheiding zal ontstaan. Bij de ene teef is dit duidelijker zichtbaar dan bij anderen. Rondom een periode van loopsheid is een teefje erg aantrekkelijk voor reutjes. Indien je hond dus veel benaderd wordt, is dit een teken om op te letten! In beginsel zal ze de reuen wegjagen, maar gedurende de loopsheid zal ze willen paren. Ze zal ook vaker plassen om haar geur te verspreiden.

Gemiddeld wordt een teef één tot twee keer per jaar loops, waarbij een gemiddelde loopsheid ongeveer drie weken duurt. Gedurende deze drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar.

Teefjes van kleinere hondenrassen worden op de leeftijd van zes tot tien maanden voor het eerst loops. Bij grotere hondenrassen loopt deze leeftijd op tot tussen de tien en zestien maanden en erg grote rassen als Sint Bernards worden soms pas op een leeftijd van twee jaar voor het eerst loops. Honden komen niet in de menopauze zoals mensen. Ze blijven tot op hoge leeftijd loops worden, al neemt de vruchtbaarheid wel af met de jaren.

Na een periode van loopsheid kan in sommige gevallen een schijndracht optreden. Uw hond wordt dan vaak wat slomer en de tepeltjes gaan zwellen.

Waarom zou ik mijn hond laten steriliseren?

Het steriliseren van de teef heeft voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat uw hond geen ongewenst nestje krijgt. Een belangrijke reden om je hond te steriliseren is om de kans op melklijsttumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte te beperken. Er zijn ook nadelen. De vacht van de teef kan veranderen (pluiziger worden, verkleuren), er is een kleine kans op urine incontinentie en de teef kan wat feller worden. De adviezen verschillen per hond; belangrijk is dat je jezelf goed informeert. Het is ons werk om je te helpen met de afwegingen.

De beste periode voor een sterilisatie is drie maanden na de eerste loopsheid. Kleine honden (tot 20 kilo volwassen gewicht) kunnen ook voor de loopsheid gesteriliseerd worden. Na de derde loopsheid is het beschermende effect tegen melklijsttumoren grotendeels verdwenen.

Bij een sterilisatie worden de eierstokken verwijderd. Castratie is dus eigenlijk een betere benaming.

Na sterilisatie zal de stofwisseling van de hond wat vertragen. Daarom is het verstandig om wat minder te voeren en/of een speciaal dieet voor gesteriliseerde honden te geven. Vraag ons om een passend advies.

Sterilisatie van de poes

De poes wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Ons advies is om een poes op deze leeftijd te laten steriliseren. Bij de operatie verwijderen we alleen de ovaria (eierstokken).

Het steriliseren van uw poes heeft heeft als gevolg:

Om een krolsheid uit te stellen, kan de poezenpil gegeven worden. Deze pil mag nooit voor de eerste krolsheid gegeven worden. Er zijn aan de poezenpil op langere termijn grote nadelen verbonden: er is een sterk verhoogde kans op baarmoederontsteking, tumoren in de melklijsten, suikerziekte en misvormde kittens.

Doordat een sterilisatie het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd tegen gaat, is het ons advies om de poes al op jonge leeftijd te laten steriliseren.

Ook voor de kat geldt: na sterilisatie zal de stofwisseling wat vertragen. Daarom moet een gesteriliseerde poes 15-20% minder gaan eten.

 

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl