24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Sterilisatie teef of poes

Loopsheid, wat is dat?

Loopsheid is voor honden een manier om het lichaam gereed te maken voor dekking. De loopsheid begint met zwelling van de vulva, waarna een bloederige afscheiding zal ontstaan. Bij de ene teef is dit echter duidelijker zichtbaar dan bij anderen. Rondom een periode van loopsheid is een teefje erg aantrekkelijk voor reutjes. Indien uw hond dus veel benaderd wordt, is dit een teken voor u om op te letten! In beginsel zal ze de reuen wegjagen, maar gedurende de loopsheid zal ze willen paren. Ze zal ook vaker plassen om haar geur te verspreiden.

Gemiddeld wordt een teef twee tot drie keer per jaar loops, waarbij een gemiddelde loopsheid ongeveer drie weken duurt. Gedurende deze drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar.

Teefjes van kleinere hondenrassen worden op de leeftijd van zes tot tien maanden voor het eerst loops. Bij grotere hondenrassen loopt deze leeftijd op tot tussen de tien en zestien maanden en erg grote rassen als Sint Bernards worden soms pas op een leeftijd van twee jaar voor het eerst loops. Honden komen niet in de menopauze zoals mensen. Ze blijven tot op hoge leeftijd loops worden, al neemt de vruchtbaarheid wel af met de jaren.

Na een periode van loopsheid kan in sommige gevallen een schijnzwangerschap optreden. Uw hond wordt dan vaak wat slomer en de tepeltjes gaan zwellen.

Waarom zou ik mijn hond laten steriliseren?

Het steriliseren van uw teefje heeft meerdere voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat uw hond geen ongewenst nestje krijgt. Daarnaast scheelt het natuurlijk werk, aangezien een loops teefje in huis wel de nodige inspanning voor schoonmaak en preventie van dekking vergt. De laatste, maar wellicht juist de belangrijkste reden om uw hond te steriliseren is om het risico op melklijsttumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte te beperken.

De beste periode voor een sterilisatie is een à twee maanden na de eerste loopsheid. Na de 3e loopsheid is het beschermende effect tegen melklijsttumoren grotendeels verdwenen.

Bij een sterilisatie worden de eierstokken verwijderd. In dat kader zou een castratie wellicht een betere benaming zijn, echter is sterilisatie in de volksmond een bekender begrip.

Na sterilisatie zal de stofwisseling van uw hond wat vertragen. Daarom is het verstandig om 15-20% minder te voeren of een speciaal dieet voor gesteriliseerde honden te voeren. Vraag uw dierenarts of de assistente voor een passend advies.

Sterilisatie van de poes

Help mijn poes is krols.

De poes wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Ons advies is om uw poes op deze leeftijd te laten steriliseren. Bij de operatie verwijderen we alleen de ovaria (eierstokken). Slechts wanneer de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd.

Het steriliseren van uw poes heeft meerdere voordelen:

Om een krolsheid uit te stellen, kan de poezenpil gegeven worden. Deze pil mag nooit voor de eerste krolsheid gegeven worden. Echter zitten er aan de poezenpil ook weer nadelen verbonden: suikerziekte, melkkliertumoren, ongewenste dracht en baarmoederontsteking.

Doordat een sterilisatie het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd tegen gaat, is het ons advies om de poes al op jonge leeftijd te laten steriliseren.

Ook voor de kat geldt na sterilisatie zal de stofwisseling van uw poes wat vertragen. Daarom is het verstandig om 15-20% minder te voeren of een speciaal dieet voor gesteriliseerde katten te voeren. Vraag uw dierenarts of de assistente voor een passend advies.

Heeft u nog vragen? De dierenartsen en assistentes van Dierenartspraktijk Almelo-Geesteren beantwoorden deze graag!

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:30
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:30
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl