24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Castratie reu of kater

Castratie reu

Bij castratie van een reu worden de beide testikels (zaadballen) weggenomen. Anders dan bij de teef is er geen medische noodzaak om een reu op jonge leeftijd te laten castreren. Ons standaard advies is dan ook: niet castreren tenzij..  Vooral wat angstige reuen, of reuen met dominant gedrag (vaak uit angst) hebben baat bij een gezonde dosis testosteron. Wij kijken graag met je mee wat past bij jouw hond.

Goede redenen om uw reu te laten castreren:

Een ander voordeel van de castratie is dat de hond natuurlijk niet meer vruchtbaar is.

Nadelen van de castratie:

Slechte redenen om uw reu te laten castreren

Sommige mensen willen hun reu laten castreren omdat hij erg angstig is of omdat hij dominant is tegen de eigenaar, andere mensen en/of andere reuen. Bij sommige honden kan dit gedrag na de castratie wel verminderen, maar bij een groot deel van de honden zal het gedrag juist verergeren. Dan is gedragstherapie nodig. Wij zullen je dan ook niet standaard adviseren de hond te laten castreren om ongewenst gedrag te verminderen.

Suprelorin implantaat als alternatief voor castratie

Suprelorin is een veilige en omkeerbare manier om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Het implantaat kan gebruikt worden als alternatief voor een definitieve, chirurgische ingreep. Na inbrengen van het implantaat (via een holle naald onder de huid) wordt de productie van het hormoon testosteron voor minimaal een half jaar stilgelegd. Het implantaat wordt op dezelfde wijze geplaatst als een identificatiechip en lost vanzelf op.

Het voordeel van castratie via een implantaat is dat het omkeerbaar is. Het effect verdwijnt vanzelf als de behandeling niet wordt herhaald. Het is een goede optie om te ervaren hoe de hond reageert op het lage testosterongehalte. Ook wanneer je ooit nog wil fokken met een reu kan je voor een implantaat kiezen. Na inbrengen van het implantaat duurt het enkele weken voordat de reu onvruchtbaar is. Bovendien treedt eerst kort (gemiddeld 2 weken) een periode op dat de hoeveelheid testosteron toeneemt.

Castratie van de kater

Rond de leeftijd van 6  maanden is een kitten geslachtsrijp. Het dier is dus vanaf dat moment in staat om zelf kittens voort te brengen. Castreren van een kater voorkomt ongewenste nestjes; daarnaast helpt het ook ongewenst gedrag, zoals sproeien en zwerven te voorkomen. Seksueel actieve katers lopen een grote kans op besmetting met katten-aids en Feline Leukosevirus.

Waarom zou ik mijn kat laten castreren?

Wanneer moet ik mijn kater laten castreren?

Een kater is geslachtsrijp vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden. Wij adviseren daarom om de de kater rond deze leeftijd te laten castreren.

Verandert mijn kat na de castratie?

Ja, het gedrag van je kat kan veranderen. De kater zal minder rondzwerven, rustiger worden en het sproeigedrag zal zich niet ontwikkelen na  castratie. De energiebehoefte vermindert terwijl tegelijkertijd de eetlust toeneemt. Geef een gecastreerde kat minder eten en/of een energie armere voeding.

Wij kunnen je hierin begeleiden.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Bel, mail of kom langs!

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl