Dierenarts Geesteren Logo
24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260

Castratie reu

Bij castratie van een reu worden de beide testikels (zaadballen) weggenomen. Anders dan bij de teef is de noodzaak om een reu te laten helpen niet zo groot. Wij adviseren dan ook niet om standaard iedere reu te castreren.

Goede redenen om uw reu te laten castreren:

 • Uw reu gaat steeds achter loopse teven aan (95% succes).
 • De reu heeft de neiging tegen iets of iemand op te 'rijden' of tegen iets aan te plassen (95% succes).
 • Een ontsteking van de voorhuid (80% succes).
 • Uw reu plast overal tegen aan, hij doet steeds kleine plasjes.
 • Uw reu is fel tegen andere reuen (ongeveer 50% succes).
 • Uw reu plast tijdens het uitlaten tegen iedere paal en boom die u tegen komt.
 • Er is kans op ontstekingen of een goedaardige vergroting van de prostaat.
 • Bovenstaande verschijnselen kunnen verdwijnen of minder worden, maar castratie geeft daar geen garantie op.

Een ander voordeel van de castratie is dat de hond natuurlijk niet meer vruchtbaar is.

Nadelen van de castratie:

 • Castratie is een operatie onder algehele narcose. Elke operatie brengt een zeker risico met zich mee, al is dit bij de huidige anesthesiemiddelen heel klein.
 • Bij sommige honden verandert het gedrag na de castratie, ze kunnen slomer worden maar ook actiever.
 • Na de castratie verandert het metabolisme (de spijsvertering) van uw hond: hij krijgt de neiging dikker te worden. U moet zijn dieet dus aanpassen om overgewicht te voorkomen.
 • De vachtstructuur van de hond kan veranderen.

Slechte redenen om uw reu te laten castreren

Sommige mensen willen hun reu laten castreren omdat hij erg angstig is of omdat hij dominant is tegen de eigenaar, andere mensen en/of andere reuen. Bij sommige honden kan dit gedrag na de castratie wel verminderen, maar bij een groot deel van de honden zal het gedrag juist verergeren. Dan is gedragstherapie nodig. Wij zullen u dan ook niet altijd adviseren uw hond te laten castreren om ongewenst gedrag te verminderen.

Suprelorin implantaat alternatief voor castratie

Suprelorin is een veilige en omkeerbare manier om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Het implantaat kan gebruikt worden als alternatief voor een definitieve, chirurgische ingreep. Na inbrengen van het implantaat, dat via een holle naald onder de huid wordt gebracht, wordt de productie van het hormoon testosteron voor een half jaar of een jaar stilgelegd. Het implantaat wordt op dezelfde wijze geplaatst als een identificatiechip en lost vanzelf op.

Het voordeel van castratie via een implantaat is dat het omkeerbaar is. Het effect verdwijnt vanzelf als de behandeling niet wordt herhaald. Het is een goede optie om te ervaren hoe de hond lichamelijk reageert op onvruchtbaarheid. Ook wie ooit wil fokken met een reu kan tijdelijk voor een implantaat kiezen. Na inbrengen van het implantaat duurt het enkele weken voordat de reu onvruchtbaar is. Bovendien treedt eerst kort (gemiddeld 2 weken) een periode op dat de hoeveelheid testosteron toeneemt.