24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Castratie reu

Bij castratie van een reu worden de beide testikels (zaadballen) weggenomen. Anders dan bij de teef is de noodzaak om een reu te laten helpen niet zo groot. Dierenartspraktijk Geesteren en Almelo adviseren dan niet om standaard iedere reu te castreren.

Goede redenen om uw reu te laten castreren:

Een ander voordeel van de castratie is dat de hond natuurlijk niet meer vruchtbaar is.

Nadelen van de castratie:

Slechte redenen om uw reu te laten castreren

Sommige mensen willen hun reu laten castreren omdat hij erg angstig is of omdat hij dominant is tegen de eigenaar, andere mensen en/of andere reuen. Bij sommige honden kan dit gedrag na de castratie wel verminderen, maar bij een groot deel van de honden zal het gedrag juist verergeren. Dan is gedragstherapie nodig. Wij zullen u dan ook niet altijd adviseren uw hond te laten castreren om ongewenst gedrag te verminderen.

Suprelorin implantaat alternatief voor castratie

Suprelorin is een veilige en omkeerbare manier om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Het implantaat kan gebruikt worden als alternatief voor een definitieve, chirurgische ingreep. Na inbrengen van het implantaat, dat via een holle naald onder de huid wordt gebracht, wordt de productie van het hormoon testosteron voor een half jaar of een jaar stilgelegd. Het implantaat wordt op dezelfde wijze geplaatst als een identificatiechip en lost vanzelf op.

Het voordeel van castratie via een implantaat is dat het omkeerbaar is. Het effect verdwijnt vanzelf als de behandeling niet wordt herhaald. Het is een goede optie om te ervaren hoe de hond lichamelijk reageert op onvruchtbaarheid. Ook wie ooit wil fokken met een reu kan tijdelijk voor een implantaat kiezen. Na inbrengen van het implantaat duurt het enkele weken voordat de reu onvruchtbaar is. Bovendien treedt eerst kort (gemiddeld 2 weken) een periode op dat de hoeveelheid testosteron toeneemt.

 

Castratie van de kater

Rond de leeftijd van 6  maanden is een kitten geslachtsrijp. Het dier is dus vanaf dat moment in staat om zelf kittens voort te brengen. Castreren van een kater voorkomt ongewenste nestjes, daarnaast helpt het ook ongewenste gedragspatronen, zoals sproeigedrag te voorkomen.

Waarom zou ik mijn kat laten castreren?

Wanneer moet ik mijn kater laten castreren?

Uw kater is geslachtsrijp op de leeftijd van 6 maanden. Wij adviseren daarom om de uw kater rond deze leeftijd te laten castreren.  Zo voorkomt u dat uw kat ongewenst sproei gedrag vertoond.

Verandert mijn kat na de castratie?

Ja,  het gedrag van uw kat kan veranderen. Uw kater zal minder rond zwerven, iets rustiger worden en het sproei gedrag zal verminderen na  de castratie. Daarnaast gaat de stofwisseling wat omlaag. De energiebehoefte verminderd terwijl tegelijkertijd de eetlust en daarmee de voedselopname toeneemt. Het is daarom verstandig uw kat minder te voeren, of over te zetten op een dieet voor gecastreerde katten,

Wij kunnen u hierin begeleiden, en een gepast dieet advies voorschrijven.

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? De dierenartsen en assistentes van Dierenartspraktijk Almelo-Geesteren helpen u graag!

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:30
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:30
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl