24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Tips voor de kou en sneeuw

Tips voor de kou en sneeuw

Dit weekend is er een flink pak sneeuw voorspelt. Daarom geven we wat tips om op te letten met de koude dagen en in de sneeuw. 

Wintervacht honden

In de winter staat de verwaring aan voor een aangename, warme ruimte. Daardoor krijgen honden een steeds minder dikke wintervacht. Dit is niet voor elk hondenras erg. Wel kan dit bij hondenrassen met een dunne vacht en oude of zieke honden problemen opleveren. Je kan je hond in deze situaties tegen de kou beschermen met een deken speciaal voor honden. Let op dat je niet met je hond naar buiten met een natte vacht. Is hij net lekker in bad geweest? Zorg er dan voor dat de hond pas naar buiten gaat wanneer hij volledig droog is. 

Verzorging honden pootjes

In de winter adviseren we om extra aandacht te besteden aan de pootjes van uw hond. Knip regelmatig lange haren tussen de tenen weg, zodat je hond geen last krijgt van vastgekleefde ijsklontjes. Smeer de pootjes voor een wandeling in met potenwax wanneer het buiten vriest en er gestrooid is. Strooizout kan zeer irriterend werken. Wax werkt beschermend en voorkomt barstjes. Na een wandeling kun je de pootjes schoon maken met lauw water. En let op dat je hond geen zout van de pootjes likt, te veel zout eten is niet goed voor je hond.

Spelen in de sneeuw!

Veel honden vinden sneeuw geweldig en zijn dol op het spelen in de sneeuw. Pas wel goed op dat ze geen sneeuw eten. Van het eten van sneeuw krijgen ze namelijk maag- en darmklachten. Laat je hond daarnaast tijdens een wandeling flink rennen dan hij hij of zij lekker warm. Let op met ijs. Een hond kan zelf niet inschatten of het ijs dik genoeg is. Daarnaast bestaat er altijd het gevaar van uitglijden waar je hond ernstige blessures aan kan oplopen.

Je kat in de sneeuw.

Je kat kan met een gerust hart naar buiten in de winter. Let wel op dat je kat altijd weer naar binnen kan wanneer die dat wil. Een kat heeft namelijk als instinct om uit zichzelf een lekker warm plekje op te zoeken. Katten verstoppen zich in de gekste ruimtes: van warme garages tot onder auto’s. Je kan kat op deze manier in de winter eenvoudig kwijtraken. 

Lekker zacht plekje

Katten houden van heerlijke warme plekjes. In de winter kun je, je kat verwennen met een lekker mandje of zachte deken, of geef je kat de volle aandacht bij je op schoot. Houd er daarnaast rekening mee dat sommige katten in de winter minder graag naar buiten willen. Ze zullen hun behoefte dan vaker op de kattenbak doen. Verschoon de kattenbak in de wintermaanden vaker dan je gewend bent.

Katten en auto’s

Veel katten hebben een haat-liefdeverhouding met auto’s. Vaak worden ze niet blij van een ritje in de auto, maar een fijne verstopplek is het wel. Een kat houdt enorm van warme motorblokken. Controleer voordat je weggaat altijd goed of er geen kat onder de auto verstopt zit.

Antivries

Katten en honden likken graag aan onbekende dingen. Als jij of iemand in de omgeving antivries gebruikt let er dan op dat de hond of kat dit niet oplikt. De stof is uiterst giftig en kan zelfs dodelijk zijn, maar de zoete smaak zorgt ervoor dat dieren dit op kunne likken. Bewaar dit ergens waar de hond en de kat niet bij kan. Daarnaast kan het de tong flink beschadigen. 

 

Wij wensen jou en je dieren heel veel sneeuwpret! 

 

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl