24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Rapidtest titerbepaling "titeren"

Vaccineren op maat met een titertest.

Bij Dierenartspraktijk Geesteren - Almelo is vaccinatie maatwerk. Daarom hebben wij de mogelijkheid om je hond of kat te laten titeren. Er wordt een beetje bloed afgenomen van uw huisdier en met de Rapid test kan in 10 minuten bepaald worden of je dier voldoende beschermd is tegen een aantal ziekten. Voor Leptospirose (de Ziekte van Weil) en besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is het advies uw hond jaarlijks te vaccineren. Dierenarts Corné van der Bijl is gekwalificeerd VacciCheck dierenarts. 

Rapidstatus titertest.

We hebben inmiddels veel ervaring met de Rapid test. Deze test is veel sneller, makkelijker in gebruik en geeft een zeer betrouwbare uitslag. Als huisdier eigenaar wil je niet dat je geliefde viervoeter dodelijke of besmettelijke ziektes krijgt en hierdoor andere dieren kan besmetten. Om dit te voorkomen laat je je dier vaccineren en ga je ervan uit dat je dier beschermd is. Helaas is dat niet altijd het geval. Een enting kan om wat voor reden dan ook niet goed aanslaan. Het komt dan voor dat een hond of kat ondanks de enting toch ziek wordt of overlijdt. Met een titerbepaling worden de antistoffen in het bloed gemeten en weet je of je dier wel of niet beschermd is. 

Voor Parvo, hondenziekte en hepatitis (leverziekte) wordt je hond om de drie jaar gevaccineerd. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste honden minimaal drie jaar voldoende antistoffen hebben tegen deze laatste drie genoemde ziektes. Daarna kan de bescherming te laag worden en vaccineren we opnieuw. Sommige honden zijn veel langer dan drie jaar beschermd en zijn dus na drie jaar nog niet persé toe aan de herhalingsvaccinatie. Anderzijds kan het ook voorkomen dat vaccinaties juist niet goed zijn aangeslagen (met name bij de pup), waardoor honden eerder opnieuw gevaccineerd zouden moeten worden.

Op welke ziekten kunnen we testen?

Dierenartspraktijk Geesteren en Almelo maakt gebruik van de Rapid status titertest, Dit is een sneltest waarmee met een paar druppels bloed gemeten kan worden of je hond nog voldoende antilichamen heeft en goed beschermd is tegen deze ziektes. Op deze manier kunnen we het tijdstip van vaccinatie exacter bepalen: eerder of later dan het standaard schema aanbeveelt.

De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is een maat voor de afweer van uw hond. Als de titer voldoende hoog is, is vaccinatie tegen die ziekte(n) dat jaar niet nodig. Op die manier kunnen wij daadwerkelijk meten of een vaccinatie op een bepaald moment nodig is om voldoende bescherming te houden bij uw hond. Een jaarlijkse algemene gezondheidscontrole blijft ook belangrijk. Vóór de titertest kijken wij uw dier dan ook helemaal na. 

Waarom een titertest?

Een titer bepaling is zinvol bij dieren die oud zijn, dieren die overgevoelig zijn voor de enting, bij zieke dieren, en dieren waarbij de voorgeschiedenis van entingen onbekend is. Of in alle andere gevallen waarin u zo min mogelijk wil vaccineren en toch wilt zorgen voor voldoende immuniteitsstatus en bescherming van uw hond.

Verder blijven we natuurlijk rekening houden met de leeftijd van uw hond, de leefomgeving, reisgewoontes en contacten met andere honden. Dus als u onnodig vaccineren wilt voorkomen dan is de Rapid status test een prima oplossing om te kijken of uw hond nog voldoende beschermd is. Niet enten is geen oplossing. Helaas zien we nog regelmatig uitbraken van besmettelijke huisdierziekten zoals onder andere Parvo en de ziekte van Weil met veel leed of dodelijke afloop als gevolg. Leed dat met één prikje zo simpel had kunnen worden voorkomen. Zorg dat u geen spijt achteraf krijgt en geef uw huisdier de zorg en bescherming die deze nodig heeft.

Rapid test voor de kat.

Ook voor katten is de Rapid test beschikbaar. Hiermee kan de aanwezigheid van antistoffen getest worden tegen het calici virus en herpes virus (beide veroorzakers van niesziekte) en tegen panleukopenie (parvo bij katten). Voor katten geldt dat we pas titeren nadat ze als kitten alle vaccinaties gehad hebben.

Hoe vaak moet deze bloedtest uitgevoerd worden?

Bij jonge honden van 1 jaar leeftijd is het verstandig al een bloedtest te laten doen. Er zijn namelijk pups die na de laatste puppyvaccinatie op 12 weken al voldoende antistoffen hebben voor 3 jaar. Er zijn ook veel honden die op 1 jaar leeftijd onvoldoende immuniteit hebben opgebouwd (vandaar dat standaard de grote cocktail wordt herhaald).  

Afhankelijk van de uitslag kan het paspoort afgetekend worden voor maximaal 3 jaar. De uitslag wordt direct genoteerd in het paspoort. 

Titertest spreekuur. ( Let op in 2023 is het spreekuur op dinsdag).

Elke 1e dinsdag van de maand hebben we een titertest spreekuur. Er kan op die dag bloed afgenomen worden om te kijken of uw hond of kat voldoende antistoffen heeft. Afhankelijk van de uitslag krijgt u advies of er wel of geen vaccinatie nodig is. Mocht u liever op een ander tijdstip komen is dat ook mogelijk. 

De bloedtest laten uitvoeren tijdens het Titertest spreekuur kost 45 euro dit is excl. nakijken en vaccineren. In dien u graag een gezondheid controle wil zijn de kosten totaal 55 euro. Als u uw hond of kat wil laten titeren kunt u een afspraak maken.

 

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl