24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Help mijn kat heeft stress bij de dierenarts!

Help mijn kat heeft stress bij de dierenarts!

Is jouw kat ook bang om naar de dierenarts te gaan? En stel je daarom een bezoek zo lang mogelijk uit? Heel begrijpelijk.

Wist je dat je je kat heel goed kan trainen? Voor honden is  het vaak een feest om in de auto te mogen en ergens naar toe te gaan. Maar voor een kat niet. Daarom leert een kat al snel dat een reismandje staat voor iets vervelends en niet leuk. Thuis wil je kat niet in de reismand en bij de dierenarts komt je kat er niet uit. 

Wij als dierenartspraktijk willen graag dat onze patienten zich makkelijk laten onderzoeken en zonder stress bij ons naar binnen gaan. Via deze pagina geef ik graag wat tips om je kat te helpen.

Tip 1 . Een goede vervoersmand.


Investeer in een mand waarbij de kat om zich heen kan kijken. Het liefst eentje die van boven open kan: het is stressvol voor de kat als we hem/haar vanaf de voorkant uit de mand of tas moeten trekken.

Tip 2. Laat je kat wennen aan de mand.

Leer je kitten of je kat dat de reismand een veilige plek is. Al spelender wijs kun je thuis de mand neer zetten en je kitten kennis laten maken. Geef wat lekkers als je kat er zelf in gaat of leg lekkere snoepjes in de mand. Wat je ook nog kan doen is een t shirt van je zelf die je gedragen hebt of een favoriet dekentje van je kat in de mand leggen om zo een vetrouwde geur te hebben in de mand. Sommige katten vinden het fijn als hun favorite speelgoed meegaat, per dier kan het verschillen wat ze vertrouwen geeft. 

Tip 3 De autoreis. 

Zorg dat de mand rechtop in de auto/bus of op de fiets staat. Zo zit de kat recht en stevig. Rij voorzichtig en extra rustig in bochten en over drempels. Soms helpt het als iemand de mand hoog houdt zodat de kat naar buiten kan kijken. En zorg dat je met de gordel de mand vast zet als er niemand is om de mand vast te houden. 

Plaats een handdoek over de mand en spray deze in met Feliway spray. Het afdekken van de mand kan rustgevend en stress verlagend zijn.

Tip 4. P Plaats voor katten.

Wist u dat wij bij locatie Almelo een katten P plaats hebben? Dit is een hoge plek voor de kat waar je het mandje op kan zetten. Op die manier hoeft uw kat niet tussen de honden te verblijven. We hebben ook dekentjes die we insprayen met Feliway. ( dit is een feromoon, maar daar over zo meer.) Dit alles is om stress te reduceren bij uw kat.

Tip 5 Thuiskomst.

Soms wordt de kat thuis door andere dieren niet fijn ontvangen door alle stress en vreemde geuren. Wrijf het kleedje van de reismand dan over de thuisblijver, en een kleedje of kledingstuk van thuis over de kat die naar dierenarts ruikt. Een Feliwayverdamper of spray met speciale feromonen kan ook helpen om de vrede te bewaren. Feliway is een feromoon dat alleen uw kat merkt en dit geeft een rustgevend effect. 

Tip 6. Relax.

Zorg zelf natuurlijk ook voor wat ontspanning. Relax. Je kat zal je gedrag haarfijn aanvoelen en ga jij gestrest op pad dan zal je kat ook niet kunnen ontspannen. 

 

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl