24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Oud en Nieuw

Oud en Nieuw

Voorkomen is beter dan genezen!

Een goede socialisatie van uw pup/kitten is van groot belang! Als de pup/kitten echter na oud en nieuw bij u in huis komt, vergeten sommigen dat het ook heel belangrijk is om de pup te leren wennen aan geluiden die aan het eind van het jaar pas plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld het vuurwerk. Belangrijk is dus dat u naast de dagelijkse socialisatie uw pup/kitten ook socialiseert op vuurwerk.

Om uw pup/kitten aan vuurwerk te laten wennen, kunt u gebruik maken van de 'vuurwerk-cd'. Ook zijn er bij feestwinkels trekrotjes te koop welke u hierbij kunt gebruiken. Het voordeel van de trekrotjes is de geur die hierbij vrij komt. Begin altijd op een laag niveau en bouw dit voorzichtig op. Laat uw pup/kitten spelen tijdens het afspelen van de vuurwerkgeluiden. Een goede hondenschool zal ook zeker aandacht besteden aan het socialiseren op vuurwerk.

Stress-signalen vuurwerkangst

Het is belangrijk, dat u als eigenaar de stress-signalen leert herkennen van uw huisdier. Een aantal stress-signalen bij de hond zijn:

 • Lage houding, oren plat of opzij
 • Lippen aflikken, ook wel tongelen genoemd
 • Hijgen (zonder het warm te hebben)
 • Geeuwen (zonder moe te zijn)
 • Overdreven alert zijn
 • Nerveus en onrustig rondlopen
 • Niet willen eten
 • Weglopen
 • Wegkruipen

Een aantal stress-signalen bij de kat zijn:

 • Pootje heffen
 • Bek aflikken
 • Tongelen
 • Slikken
 • Hijgen
 • Gapen
 • Verwijde pupillen
 • Snelle ademhaling
 • Siddering over de rug
 • Gespannen houding

Wat te doen bij een huisdier dat al bang is voor vuurwerk?

Wacht niet tot 31 december om dit probleem aan te pakken, maar begin op tijd met training zodat u de angst bij uw huisdier in een vroeg stadium kunt helpen verminderen of zelfs kunt weghalen. Als u in oktober/begin november begint, dan bent u nog mooi op tijd.

Training m.b.v. een CD met vuurwerkgeluiden:

Deze CD's bevatten duidelijk instructies hoe u ze kunt toepassen bij uw huisdier. Bij de juiste opbouw kunt u uw hond of kat heel geleidelijk laten wennen aan de geluiden. Belangrijk is dat u op een heel laag niveau begint en dit in korte sessies afspeelt. Heel geleidelijk voert u het volume op en tijdens het afspelen van de CD is het raadzaam om te spelen met uw huisdier.

Bij vuurwerk spelen naast het geluid ook trillingen, geur en lichtflitsen een rol bij de angst. Mochten de geluiden op de CD niet voldoende effect hebben, dan kunt u (voor zover mogelijk) deze factoren toevoegen aan de training.

Ondersteunen met medicatie:

Mocht het voor uw huisdier nog steeds te veel zijn allemaal, of als u te laat bent voor de training, dan kunt u uw huisdier angstverminderende medicatie geven. Alprazolam vermindert de angst en Diazepam heeft met name verdovende werking. Telizen is een rustgevend voedingssupplement voor honden en katten. Het vermindert gedrag geassocieerd met angst, helpt het dier kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen, zoals slaperigheid of andere ongemakken. Telizen bevat de stof L-theanine, een stof die in groene thee zit en dat werkt rustgevend bij honden en katten.

Het is belangrijk dat u de behandeling gedurende 2 maanden volhoudt. Telizen wordt 2-maal daags toegediend volgens de tabel in de bijsluiter. Uw huisdier zal het als een beloning ervaren, want Telizen is zeer smakelijk. Telizen is bovendien zeer veilig. Feromonen zijn ruikbare stoffen die van nature door dieren worden uitgescheiden, waardoor andere dieren ruiken hoe het met je is; ben je bang, vrolijk of misschien wel loops of krols? In Feliway (voor katten) en Adaptil  (voor honden) verdampers, of halsbanden, zitten feromonen die het dier een rustig, vertrouwd gevoel geven. Deze stoffen worden door mensen niet geroken en hebben ook geen effect op mensen.

De verdampers worden in het stopcontact geplaatst en werken in een beperkte ruimte. Is de ruimte erg groot, dan kunnen twee verdampers noodzakelijk zijn. Feromoontherapie heeft zeker 1-2 weken de tijd nodig om goed effect te hebben. Zylkene tabletten bevatten het melkeiwit alfa-casozepine dat rustgevend werkt. De eerste week van december wordt gestart met het geven van de capsules (1 maal daags). De capsules mogen geopend worden zodat het poeder over de voer gestrooid kan worden. Clomicalm is een antidepressivum en werkt angstverlagend. Het helpt een chemische balans in de hersenen van de hond te herstellen, waardoor onrust en het lijden veroorzaakt door angst worden verminderd, daardoor wordt de hond ontvankelijker voor het aanleren van goed gedrag.

Overleg met ons welke middelen u zou kunnen toedienen. (Zolang het maar geen Vetranquil is). Vetranquil is namelijk een spierverslapper en als u dit aan uw huisdier zou geven, kan het niet meer bewegen en wegkruipen als het daar behoefte aan heeft. De hond of kat lijkt rustig in zijn mandje te liggen, maar in feite is uw huisdier nog steeds doodsbang voor het vuurwerk! Het lijkt voor het baasje dus alsof dit middel werkt, maar dat is allerminst het geval. Dit medicijn kan zelfs een averechts effect hebben, dus gebruik het alsjeblieft niet. Naast reguliere medicatie kunt u ook kiezen voor natuurlijke middelen, hiermee dient u wel minstens 4 weken van tevoren te beginnen.

Huisdier tips voor oudejaarsdag zelf

 • Laat uw hond vroeg op de dag uit op een rustige plek.
 • Laat uw hond altijd aangelijnd uit, ook als hij normaal los loopt.
 • Sluit deuren, ramen en kattenluikjes, zodat de kans op ontsnappen zo klein mogelijk is.
 • Doe voor de jaarwisseling gordijnen dicht en zet radio of tv aan om geluiden van buiten zoveel mogelijk te dempen. (pas op! Op veel zenders worden vuurwerkgeluiden afgespeeld. Dus een CD’tje is misschien een betere optie.
 • Laat uw huisdier deze dag niet alleen, maar steun hem door je aanwezigheid.
 • Besteed geen extra aandacht aan onzeker en angstig gedrag. Voorkom dat u overdreven gaat troosten, knuffelen en aaien, want hiermee wakker je het angstgedrag alleen maar aan. Gedraagt u zich als eigenaar normaal. U moet uw huisdier wel steunen, gewoon door er te zijn of uw huisdier bij u te laten liggen als deze dit prettig vindt. Zoekt uw huisdier steun bij u, laat hem dan lekker bij u liggen!
 • Zorg voor voldoende afleiding in de vorm van voer, spelletjes of een kluif.
 • Straf uw huisdier niet!! Dit zorgt ervoor dat hij zich nog onprettiger en angstiger voelt. 

Tot slot: controleer of de identificatie-gegevens nog up to date zijn voor het geval uw huisdier ontsnapt. Heeft uw huisdier geen chip en is hij angstig voor vuurwerk? Hang dan rond de dagen van de jaarwisseling een adreskokertje aan z’n halsband met uw gegevens.

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl