24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Vuurwerkangst en preventie

Vuurwerk veroorzaakt bij veel dieren enorme angst: harde knallen, gecombineerd met lichtflitsen en de geur van vuur, enger kan bijna niet. De meeste angst is goed als zodanig te herkennen.

Voorkómen van angst, is dat mogelijk?

Een goede socialisatie van je pup/kitten is van belang. Wennen aan harde geluiden hoort daar ook bij. Gelukkig besteden veel hondenscholen hier aandacht aan. Als je het goed doet leer je je huisdier  de knallen te koppelen aan leuke dingen: lekkere hapjes bijvoorbeeld. Pas op met angstige dieren blootstellen aan vuurwerk in de hoop dat ie er dan wel aan went. De angst zal alleen maar toenemen.

Om je  pup of kitten aan vuurwerk te laten wennen, kun je gebruik maken van een 'vuurwerk-cd'. Voor de eindfase van de training kun je gebruik maken van trekrotjes, bij feestwinkels te koop. Het voordeel van de trekrotjes is naast het lawaai (van de vuurwerk CD) ook de geur die hierbij vrij komt. Begin altijd op een laag niveau en bouw voorzichtig op. Laat je pup of kitten spelen tijdens het afspelen van de vuurwerkgeluiden.

Stress-signalen vuurwerkangst

Het is belangrijk dat je als eigenaar de stress-signalen van je huisdier leert herkennen. 

Stress-signalen bij de hond zijn:

Een aantal stress-signalen bij de kat zijn:

Wat te doen bij een huisdier dat al bang is voor vuurwerk?

Wacht niet tot 31 december om dit probleem aan te pakken, maar begin op tijd (oktober, november) met medicatie en training zodat je de angst bij je huisdier in een vroeg stadium kunt helpen verminderen of zelfs kunt weghalen.

Training m.b.v. een CD met vuurwerkgeluiden:

Deze CD's bevatten duidelijk instructies hoe je ze kunt toepassen bij je huisdier. Bij de juiste opbouw kun je je hond of kat heel geleidelijk laten wennen aan de geluiden. Belangrijk is dat je op een heel laag niveau begint en de sessies kort houdt. Heel geleidelijk voer je het volume op en tijdens het afspelen van de CD is het raadzaam om bijvoorbeeld te spelen met het dier.

Bij vuurwerk spelen naast het geluid ook trillingen, geur en lichtflitsen een rol bij de angst. Mocht het dier de harde geluiden van de CD geen probleem (meer) vinden dan kun je met bovengenoemde trekrotjes deze factoren voorzichtig toevoegen aan de training.

Ondersteunen met medicatie:

Er is angstremmende medicatie beschikbaar. Voor sommige middelen geldt dat het dier gezien moet zijn bij de dierenarts: vanwege mogelijke bijwerkingen, of omdat het middel niet officieel is geregistreerd voor diergeneeskundig gebruik (zoals Alprazolam). Pexion en Sileo zijn geregistreerd voor het gebruik als angstremmend middel en kunnen daar kortdurend voor worden ingezet. Voor al deze middelen geldt dat het dier gezien moet zijn door de dierenarts.

Zylkene is een rustgevend voedingssupplement voor honden en katten. Het vermindert gedrag geassocieerd met angst, helpt het dier kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen, zoals slaperigheid of andere ongemakken. .

Feromonen zijn stoffen die van nature door dieren worden uitgescheiden, waardoor andere dieren ruiken hoe het met je is; ben je bang, vrolijk of misschien wel loops of krols? In Feliway (voor katten) en Adaptil  (voor honden) verdampers of halsbanden, zitten feromonen die het dier gerust stellen. De verdampers worden in het stopcontact geplaatst en werken in een beperkte ruimte. Feromoontherapie heeft  1-2 weken de tijd nodig om goed effect te hebben.

Zylkene tabletten bevatten het melkeiwit alfa-casozepine dat rustgevend werkt. De eerste week van december wordt gestart met het geven van de capsules (1 maal daags). De capsules mogen geopend worden zodat het poeder over de voer gestrooid kan worden.

Op de markt is ook het Thundershirt voor de hond. De werking is vergelijkbaar met het bakeren van een baby. Een variant is de half-wrap: een wikkelmethode met een zwachtel, met een vergelijkbaar effect. Zie hiervoor elders op deze website.

Overleg op tijd met ons welke middelen passend zouden kunnen zijn!

N.B. Vetranquil is een middel wat wij niet meer voorschrijven. Het zorgt ervoor dat dieren hun angst helder beleven maar omdat hun lichaam verslapt kunnen ze er niet op reageren. Vergelijkbaar met een nachtmerrie..

Huisdier tips voor oudejaarsdag zelf

Tot slot: controleer of de identificatie-gegevens nog up to date zijn voor het geval je huisdier ontsnapt. Heeft je huisdier geen chip en is hij angstig voor vuurwerk? Hang dan rond de dagen van de jaarwisseling een adreskokertje aan z’n halsband met je contact gegevens.

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl